Lav dine egne AI-chatbots til undervisning

Kunstig intelligens (KI) har gjort sit indtog i klasseværelserne og åbner op for nye, spændende muligheder i skolen. Store sprogmodeller – som ChatGPT – kan fungere som hjælpelærere, der altid er tilgængelige for eleverne. I det sidste år er chatbotten blevet et populært redskab i undervisningen, blandt andet på grund af dens evne til at udforme velskrevet tekst. I denne artikel får du en uformel og praktisk gennemgang af, hvad KI-drevne chatbots er, hvordan de kan bruges i undervisningen, og ikke mindst hvordan du selv kan lave en chatbot trin for trin.
Hvad er AI chatbots/samtalerobotter?
En AI-drevet chatbot (også kaldet en samtalebot) er et computerprogram, der kan efterligne en menneskelig samtale gennem tekst (eller tale). Moderne chatbots er baseret på avancerede sprogmodeller – algoritmer trænet på enorme mængder tekst – som gør, at de forstår spørgsmål og giver relevante svar. Uddannelsesdirektoratet omtaler sprogmodeller i form af samtalebotter (chatbots) som en type AI-værktøj, der nu tages i brug i skolen. Med andre ord: en chatbot er et AI-baseret hjælpeværktøj, man kan tale med om næsten hvad som helst.
Hvordan kan chatboter brukes i undervisningen?
KI-chatbots kan være meget nyttige for både elever og lærere. Faktisk kan kunstig intelligens anvendes til mange opgaver i klasseværelset. Den kan fungere som en uendelig kilde til viden, der besvarer faktuelle spørgsmål, forklarer koncepter og tilpasser forklaringerne til elevens niveau. For eksempel kan en KI-chatbot forklare komplekse koncepter, foreslå ressourcer og give skræddersyede eksempler for bedre forståelse. Den kan hjælpe en nysgerrig elev med at lære mere om et emne eller være en støtte for en elev, der kæmper og har brug for ekstra forklaring. Chatbots kan også aflaste læreren ved at besvare enkle spørgsmål, så læreren får mere tid til de elever, der har mest brug for det.
Fordelene med KI-drevne chatboter i undervisning inkluderer:
- Tilgængelighed: Chatbotten kan være tilgængelig 24/7. Eleverne kan få hjælp til lektier og spørgsmål selv efter skoletid.
- Tålmodighed og tilpasning: Den digitale assistent bliver aldrig utålmodig – eleverne kan stille de samme spørgsmål igen og igen, og chatbotten vil forklare det på ny på en lidt anden måde. Svar kan ofte tilpasses elevens aldersniveau og forhåndskendskab.
- Engagement: Mange elever finder det sjovt og motiverende at lære gennem en interaktiv samtale. Det kan føles mindre skræmmende at “tale” med en robot end at række hånden op i klassen.
- Variation i undervisningen: AI-chatbots kan introduceres som et supplement i undervisningsforløbet for at variere arbejdsmetoderne – for eksempel som en del af stationundervisning eller gruppearbejde, hvor én station er at bruge en fagspecifik chatbot.
Selvfølgelig skal chatbots ikke erstatte læreren eller den menneskelige kontakt i klasseværelset. Men brugt på den rigtige måde kan de være et kraftfuldt læringsværktøj, der øger mestringen og gør undervisningen mere interaktiv.
Sådan laver du din egen chatbot (trin for trin)
At lave en AI-drevet chatbot lyder måske kompliceret, men det behøver det ikke at være. Du behøver ikke at kunne programmere for at komme i gang – der findes brugervenlige værktøjer, der gør arbejdet for dig. Her får du en simpel trin-for-trin guide:
- Vælg en platform og log ind: Start med at finde en tjeneste, der lader dig oprette chatbots. For norske skoler kan det være en god idé at vælge en platform tilpasset til uddannelse. Vores tjeneste skolebot.dk er et godt eksempel – en norsk tjeneste, tilgængelig på dansk, støttet af Innovation Norge, specielt udviklet til elever og lærere. Log ind (f.eks. med Unilogin for Skolebot) og bliv fortrolig med brugerfladen. Alternativt kan man bruge generelle løsninger som ChatGPT til enkle prototyper, men vær da opmærksom på persondata og at datamodellen ikke er specialtilpasset skolemiljøet.
- Definer formålet med chatbotten: Tænk over hvad og hvem chatbotten er for. Skal den hjælpe elever med et specielt fag, eller fungere som en generel spørgetjeneste på tværs af fag? Måske du vil lave en Historie-hjælper som svarer på spørgsmål om anden verdenskrig, eller en Matematikmentor for algebra? Ved at have et klart formål bliver det nemmere at udforme indholdet.
- Lav en effektiv ledetekst (prompt/instruktion): Ledeteksten er startinstruktionen, du giver til AI-modellen, som definerer dens rolle og adfærd.
For at få en nyttig chatbot skal du skrive en klar og specifik prompt. Vær specifik og detaljeret i beskrivelsen af, hvad chatbotten skal gøre, svarenes længde, stil, sprog, hvem målgruppen er, og i hvilken tone den skal svare. Undgå tvetydige beskrivelser og instruktioner. Foretræk instruktioner, der siger “hvad man skal gøre” frem for dem, der siger “hvad man ikke skal gøre”.
For eksempel: Denne prompt giver chatbotten en klar rolle. Jo bedre du beskriver den ønskede adfærd, jo mere præcise svar vil den kunne give.
(Tip: Start enkelt, og juster prompten efterhånden som du tester svarene den giver. Prompten kan finjusteres undervejs for at forbedre resultaterne.)Du er MatematikMentor, en tålmodig og hjælpsom matematiklærer, der forklarer matematikopgaver trin for trin.
* Svar på dansk, med en venlig og opmuntrende tone.
* Forklar løsningen logisk og pædagogisk, med klare mellemtrin.
* Forklar, hvordan man kommer frem til en løsning i stedet for bare at give svaret på opgaven.
* Når en elev laver en fejl, forklar hvorfor på en forståelig måde, og vis den rigtige løsning.
* Brug en punktliste eller nummereret liste for trin-for-trin-løsninger.
* Svar kort og koncist, medmindre brugeren beder om en længere forklaring. - Upload eller indtast relevant information: For at gøre chatbotten fagligt præcis, bør du give den adgang til relevant materiale. Nogle platforme tillader dig at uploade dokumenter (f.eks. PDF'er, fagtekster, artikler) eller indsætte tekst som en vidensbase for chatbotten. Hvis du for eksempel laver en chatbot om Norges historie, kan du uploade et resumé af pensumkapitlet om vikingetiden. Chatbotten vil da kunne bruge denne information, når den svarer, så svarene bliver mere præcise og i overensstemmelse med det, eleverne har lært. På skolebot.dk kan du nemt forbinde chatbotten med dit eget indhold – således øger du chancen for, at svarene baserer sig på godkendte kilder, du har valgt. (Hvis platformen ikke understøtter upload af eget indhold, kan du alternativt skrive vigtige fakta direkte i prompten. Det fungerer bedre, når det drejer sig om mindre indhold.)
- Test chatbotten og finjustér: Nu kommer den sjove del – testkør chatbotten! Indtast nogle typiske spørgsmål, som en elev kunne tænkes at stille. Fungerer svarene godt? Hvis chatbotten giver forkerte eller uklare svar, gå tilbage til prompten og justér instruktionerne. Måske skal du specificere, at den skal svare kortere, enklere, eller henvise til en kilde. Test i forskellige faglige scenarier. Det er helt normalt at bruge et par runder på at finjustere. Når du er tilfreds, kan du lade nogle kollegaer eller elever prøve chatbotten og give feedback. På baggrund af testningen kan du yderligere justere sprog, tone eller faglige detaljer. Snart har du en fuldt fungerende chatbot skræddersyet til din klasse!
Eksempler på brug i forskellige fag og situationer
Mulighederne med AI-chatbots i skolen er mange. Her er nogle eksempler på, hvordan du kan anvende dem i forskellige fag og undervisningssituationer:
- Dansk (skrivning og læsning): Lad eleverne bruge en chatbot som en personlig skrivevejleder. For eksempel kan den give konkrete råd til at forbedre tekster, de skriver. “Hvordan kan jeg gøre indledningen mere spændende?” – chatbotten kan foreslå omformuleringer eller nye punkter. Eleverne kan få feedback på, hvordan en tekst kan blive bedre, eller bruge chatbotten som en slags opslagsværk for at lære om skriveregler. Dette giver hver elev en egen “træningspartner” i skrivning, uden at læreren skal læse igennem absolut alt undervejs. Chatbots kan også bruges til læseforståelse: eleven kan stille spørgsmål om en tekst, han har læst (“Hvad mente forfatteren egentlig med ...?”) og få forklaring.
- Engelsk og fremmedsprog: I sprogundervisningen kan en chatbot fungere som samtalepartner for eleverne. Forestil dig en engelsk chatbot som eleverne kan chatte med for at øve sprogfornemmelsen. Chatbotten kan rette skrivefejl, introducere nye ord i sine svar, og forklare betydningen hvis eleven spørger. Dette er guld værd for mundtlig praksis også – eleven kan “tale” (skrive) med chatbotten på engelsk, tysk, spansk osv., og få øjeblikkelig feedback. Det giver massetræning i et sikkert miljø, hvor ingen er bange for at lave fejl. For yngre elever, der skal lære grundlæggende engelsk, kan chatbotten svare ekstra simpelt og måske inkludere emojis for at gøre det sjovt 😉. I fremmedsprog på ungdomsuddannelsen kan den bruges til rollespil: eleven fører en dialog med chatbotten, som lader som om den er en person fra et andet land.
- Samfundsvidenskab og historie: Gør historien levende med en chatbot! Du kan skabe en historisk chatbot, der påtager sig rollen som en kendt person fra historien. For eksempel “Tal med Hans Hedtoft” – hvor chatbotten svarer, som om den var Danmarks statsminister i 1950'erne. Eleverne kan spørge om efterkrigstiden og genopbygningen, og få svar i første person. Dette kan vække nysgerrighed: Hvordan var det at være statsminister under den kolde krig? På samme måde kan en chatbot til samfundsvidenskab simulere en klimaforsker, der forklarer klimaudfordringer. I samfundsvidenskab er debat og refleksion også vigtigt – man kan bede chatbotten argumentere for et synspunkt, mens eleverne argumenterer imod, for at øve kritisk tænkning. Mulighederne er mange for at omdanne teori til dialog.
- Matematik: Kan en chatbot hjælpe i matematik? Ja – som en støtte til forståelse. En matematik-chatbot kan forklare matematiske koncepter og vise løsningstrin. Forestil dig, at en elev sidder fast på en ligning: “Hvordan løser jeg 2x + 5 = 15?” – chatbotten kan vise, hvordan man trinvist flytter led og isolerer x. Den kan også lave ekstra opgaver: “Giv mig en opgave mere, der ligner denne, så jeg kan øve”. Selvom ChatGPT oprindeligt ikke er designet til at løse alle regnestykker fejlfrit, kan den stadig bidrage positivt til matematikundervisningen (utdanningsforskning.no). I praksis bør man verificere, at svarene er korrekte, men som forklarende værktøj er den fantastisk. For yngre elever kan man skabe en chatbot, der hedder RegneRæven eller lignende, som giver simple matematikgåder og opmuntrende feedback. For ældre elever kan chatbotten forklare geometriske begreber eller hjælpe med ideer til, hvordan man beviser en påstand. Matematik handler om at forstå hvordan og hvorfor, og en god chatbot kan give alternative forklaringer, der supplerer lærerens.
- Naturvidenskab og realfag: I naturvidenskab kan en AI-chatbot fungere som en altid tilgængelig "fagbog", der svarer på mærkelige spørgsmål, som eleverne kunne finde på. “Hvorfor er himlen blå?”, “Hvordan fungerer fotosyntese?” – chatbotten giver forklaringer med passende detaljeringsgrad. Den kan også foreslå simple eksperimenter: “Hvordan kan jeg demonstrere drivhuseffekten i klasselokalet?” og komme med ideer til udstyr og fremgangsmåde. For programmering/IT-fag kan chatbotten hjælpe eleven med at finde fejl i koden (debugging) eller foreslå, hvordan man skriver en bestemt funktion. I biologi kan den forklare processer i kroppen, og i fysik kan den udregne simple formler (men husk at dobbelttjekke svarene!). Fordi chatbotten kan trække på opdateret viden, kan den også bruges til tværfaglige emner som teknologi i samfundet – for eksempel svare på spørgsmål om kunstig intelligens etik, når klassen diskuterer det.
- Kreative fag og projektarbejde: I kunst og håndværk, musik eller andre kreative fag kan chatbots være inspiratorer. En idébank-chatbot kan foreslå projektidéer (”Tegn en plakat der viser miljøbeskyttelse – hvilke symboler kan jeg bruge?”), eller hjælpe eleverne med at reflektere over eget arbejde (”Nævn tre ting der gør denne historie spændende at læse” for et kreativt skriveprojekt). I tværfaglige projekter, hvor eleverne måske skal finde et problem og løse det, kan chatboten bruges i idégenereringsfasen: Eleverne beskriver problemet til chatboten og beder om forslag til mulige løsninger eller tilgange. Dette kan kickstarte kreativiteten. For eksempel i entreprenørskabsprojekter kan en AI-chatbot agere ”mentor” der stiller kritiske spørgsmål og udfordrer eleverne til at tænke videre.
- Forberedelse og administrativ hjælp til læreren: En ofte overset brug af chatbots er som lærerens personlige assistent. AI-værktøjer kan spare dig tid ved at automatisere en del af for- og efterarbejdet. Du kan bede en chatbot om at generere et udkast til en quiz eller kapiteltest (selvfølgelig skal du kvalitetssikre bagefter), formulere differentierede opgaver til stærke og svage elever, eller endda foreslå et udkast til en årsplan baseret på kompetencemålene. Nogle lærerstuderende har for eksempel afprøvet ChatGPT til at planlægge undervisning i algebra (utdanningsforskning.no). Læreren kan også bruge chatbot til at tilpasse materiale – hvad med at tage en fagartikel på engelsk og bede AI om at opsummere hovedpunkterne på dansk? Eller omformulere en svær tekst til et enklere sprog for en tilpasset opgave? Sådan brug af AI kan give læreren mere tid til pædagogisk arbejde, mens rutineopgaver delegeres til algoritmerne.
Disse eksempler er kun begyndelsen. Hver klasse og hvert fag er unikt, og kreativ brug af AI bør gerne udforskes gennem lidt forsøg og fejl. Tag det i dit eget tempo, og start småt – for eksempel med én chatbot i ét fag – og udvid efterhånden som du ser nytten. Snart vil du opdage, at spektret er bredt og at chatbots kan tilpasses næsten enhver læringssituation.
Kom i gang med Skolebot – lav din første chatbot!
Nu hvor du har fået en introduktion til både konceptet, praktiske fremgangsmåder og eksempler, er det vigtigste tilbage: at prøve selv! 🚀 Den bedste måde at forstå potentialet i AI-chatbots er at eksperimentere i din egen undervisning. Heldigvis er det nemt at komme i gang. På skolebot.dk kan du helt gratis begynde at lave dine egne chatbots til klassen. Platformen er lavet til det norske skolesystem, så du kan være sikker på, at persondata og sikkerhed er taget hånd om.
Tag udfordringen: Lav en simpel chatbot i et fag, du underviser i, og test den med nogle elever. Det kan være så simpelt som en bot, der stiller quiz-spørgsmål om det kapitel, I lige har gennemgået, eller en bot, som eleverne kan spørge om hjælp til lektier i et emne. Du vil hurtigt se, hvad der fungerer godt, og hvad der måske skal finjusteres – og den læringsproces i sig selv er meget værdifuld. Involvér gerne eleverne i processen: Forklar dem, hvad en AI-chatbot er, og lad dem komme med forslag til, hvad den kan bruges til. Elever synes ofte, det er spændende at være med til noget så innovativt, og deres input kan give dig nye ideer.
Del ideer og erfaringer: Når du har afprøvet en chatbot i klasseværelset, del dine erfaringer med kolleger på skolen eller i sociale medier/faglærer-grupper. Hvad fungerede overraskende godt? Var der nogle udfordringer? Ved at dele både succeser og faldgruber hjælper vi hinanden med at lære bedste praksis for AI i skolen. Måske kan I på sigt opbygge et helt bibliotek af delte chatbots til forskellige fag, som lærere over hele landet kan drage fordel af?
Få hjælp, hvis du sidder fast: Synes du, det er svært at komme i gang, eller har du brug for tips til at skrive prompts? Tøv ikke med at kontakte os for hjælp. Vi i Skolebot-teamet hjælper gerne. Uanset om det er teknisk vejledning eller pædagogiske råd, så findes der efterhånden et netværk af entusiastiske lærere og udviklere, der brænder for AI i uddannelse.
AI-drevne chatbots repræsenterer en ny æra inden for digital læring. De kan gøre undervisningen mere interaktiv, tilpasset og sjov for eleverne. Som med alle nye værktøjer gælder det om at bruge dem klogt og med etisk bevidsthed, men potentialet er enormt. Lav din første chatbot i dag, og se hvordan din klasse reagerer. Du kan blive positivt overrasket over, hvor meget det engagerer både dig selv og eleverne. Held og lykke med chatbot-eksperimenterne i klasseværelset! 🎉